Türk Savunma Sanayiinde Millileşme ve İşçi Hakları 9
Millileşme, Üyelerin Emeğiyle Başladı
Savunma sanayiinde millileşme oranının artışı, Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer’in belirttiği gibi, üyelerinin sıkı çalışmasının bir sonucudur. Akçer, “Üyelerimiz milyonlarca dolarlık tasarruf sağlıyor. Dev projelerde aktif rol alıyor. MİLDEN’in ilk kaynağı Gölcük’te yapıldı. Astronot Alper Gezeravcı’nın kıyafetini üyelerimiz dikti ama ek iş yapmak zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.
Güçlü Bir Geleneğin Temelleri
1950’lere dayanan köklü bir geçmişi bulunan Türk Harb-İş Sendikası’nın Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer, sendikalarının sadece sendikal tecrübeyi değil, Türkiye’nin savunma altyapısının temel taşlarını oluşturduğunu belirtti. 2900 üyeye sahip Kocaeli şubesine başkanlık eden Akçer, organizasyonlarının büyük çoğunluğunun cumhuriyetle yaşıt olduğunu ya da Osmanlı İmparatorluğu’na dayandığını vurguladı.
Üyelerin Emekleri Savunma Sanayisine Yön Veriyor
Akçer, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, ASFAT A.Ş., NATO Müttefik Kara Komutanlığı ve birçok yabancı askeri işyerlerinde sendikalarının örgütlü olduğunu ifade ederek, “Bugün savunma sanayisinde yüzde 20’den yüzde 80’e çıkan millileşme oranı, üyelerimizin emeğinin bir sonucudur” dedi. Ayrıca, bu işyerlerinin teknolojik açıdan gelişmiş olduğunu ve savunma sanayisinin yerlileşmesinde büyük rol oynadığını belirtti.
Maliyet Avantajları
Akçer, üyelerinin gerçekleştirdiği her iyileştirmenin milyonlarca dolarlık tasarruf sağladığını vurgulayarak, askeri işyerlerinde üretilen ve bakım yapılan savunma ürünlerinin, yurtdışındaki muadillerine göre çok daha düşük maliyetli olduğunu ifade etti. “100 bin dolarlık bir ürün, bizim işyerlerimizde 10 bin hatta 5 bin dolara mal edilebiliyor” diye ekledi.
Üyelerin Aktif Rolü
Akçer, sendika üyelerinin Türk Donanması’nın amiral gemisi konumundaki MİLGEM projeleri, firkateynler, Reis sınıfı denizaltılar ve TF-2000 hava savunma muhribi gibi büyük projelerde aktif rol oynadığını belirterek, “Milli denizaltı MİLDEN’in ilk kaynağı Gölcük Tersanesi’nde yapıldı. Milli uçak gemisi MUGEM için de çalışmalar başladı. Üyelerimiz, yalnızca savunma araçlarıyla değil, Mehmetçiğin kıyafetinden astronot kıyafetine, F-16 parçalarından helikopter bakımına kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın kıyafetini de bizim üyelerimiz dikti” dedi.
Çalışanların Zor Durumu
Akçer, kamuoyunun bu üretim gücünden haberdar olmaması nedeniyle üyelerinin yaptıkları işler için “sessiz kahramanlık” ifadelerini kullandı. Ayrıca, savunma sanayi işçileri için ek iş yapmanın zorunlu hale geldiğini belirtti. Stratejik öneme sahip işlerin arkasındaki kişilerin aldığı ücretlerin düşük olduğunu vurgulayan Akçer, bu durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti.
İş Gücü Kayıpları ve Gelecek Endişeleri
Son olarak, ekonomik adalet ve ulusal güvenlik açısından savunma sanayi işçilerinin haklarının korunmasının elzem olduğuna dikkat çeken Akçer, “Son iki yılda 7000 civarında nitelikli personel ya emekli oldu ya da istifa ederek özel sektöre veya yurtdışına yöneldi. Yaptıkları iş kıyaslandığında, üyelerimiz aynı işkolundaki özel sektör emsallerinin üçte biri oranında ücret alıyor. Bizim için savunma sanayinde çalışan işçilerin hak ettiği ücreti alması ne kadar önemliyse, bu işyerlerinin bekası da o kadar önemlidir” şeklinde konuştu.