Kocaeli’de Yerli Biyoyazıcı Tasarlandı 7
Kocaeli merkezli bir biyoteknoloji firması, hasar görmüş dokuların onarımında kullanılmak üzere el tipi bir biyoyazıcı geliştirdi.
AdBioInk’in kurucusu ve Üstün Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, tıp alanında önemli bir role sahip olan üç boyutlu (3B) biyobaskı teknolojilerinin genellikle yüksek maliyetli cihazlarla sınırlı kaldığını ve doğrudan hasta üzerinde uygulama yapmasına olanak tanımadığını belirtti. Bu durumdan yola çıkarak yerli ve milli bir biyoyazıcı geliştirme kararı aldıklarını ifade etti.
Yaklaşık iki yıl süren çalışmalar sonucunda TÜBİTAK’ın desteğiyle hasar görmüş dokuların onarımı amacıyla “biyokalem” adı verilen bir cihaz üretildi.
Yenilikçi Çözümler Sunuyor
Geçen yıl CE ve patent süreçleri tamamlanan cihaz, taşınabilirliği, kolay kullanımı ve gelişmiş teknolojik altyapısıyla rejeneratif tıpta yenilikçi çözümler sunuyor. 700 gram ağırlığındaki bu cihaz, hasarlı dokular üzerinde doğrudan uygulama yapabilme özelliği ile iç piyasada ve yurt dışında satışa sunuldu.
Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, cihazın “acil servislerde etkili bir şekilde kullanılabileceğini düşündüklerini” ifade etti. Öztürk, “Örneğin, derin yarası olan bir hasta acil servise geldiğinde, bu yarayı doktorlar tarafından kolaylıkla kapatabiliriz” dedi.
Gelecek Vizyonu
Öztürk, ABD’den döndükten sonra biyomühendislik alanında ürünler geliştirmek ve ticarileştirmek üzere TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) desteğiyle AdBioInk firmasını kurduğunu belirtti. Biyomürekkep ve biyopolimerlerin ardından kullanımı kolay ve hastaya doğrudan uygulanabilecek bir biyoyazıcı geliştirmeye karar verdiklerini aktaran Öztürk, TÜBİTAK’a yaptıkları başvurunun kabul edildiğinin altını çizdi.
Ayrıca, geliştirdikleri cihazın mevcut biyoyazıcılardan en büyük farkının klinik kullanıma uygun olması olduğunu belirtti: “3B biyoyazıcı sistemleri, istenilen şekillerde karmaşık geometrileri hassas bir şekilde basıyor olsa da hasta başı uygulamalar için çok uygun değiller. Biyokalem sistemi, hasarlı bölgedeki doku eksikliğini yerinde tamamlamaya yönelik bir yaklaşıma dayanıyor ve klinikte rahatlıkla kullanılabilir.”
Öztürk, cihazın acil servislerde etkili bir şekilde kullanılabileceğini belirterek, “Şu an erken aşamadayız, ama yapay organ uygulamalarında, örneğin yapay kalp ve yapay akciğer gibi konularda doğrudan cihaz tarafından organ ve dokuların basılabilmesi üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
İhracat Hedefleri
Geliştirilen el tipi biyoyazıcının kilogram başına ihracat değerinin yaklaşık 10 bin dolar olduğunu ifade eden Öztürk, “Amerika ve Japonya gibi üstün teknoloji ülkeleri başta olmak üzere, beş ülkeye şimdiye kadar ürünümüzü gönderdik. Güzel geri dönüşler alıyoruz ve farklı ülkelerden çok sayıda talep geliyor.” dedi.
Ayrıca, farklı modeller üzerinde çalışmalarının devam ettiğini ve bir yıl içinde model sayısını beşe çıkaracaklarını vurguladı.