Haber

Kocaeli’de “Sürdürülebilirlik, Kentsel Dönüşüm ve Deprem” Temalı Çalıştay Gerçekleştirildi 90

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), depremlerle risk altındaki şehirlerin güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak “Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı” düzenledi.

Program, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Vali İlhami Aktaş, burada yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının devam ettiğini ve bu süreçte on binlerce masum insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Aktaş, bu zulmün bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı.

Aktaş, Türkiye’nin deprem ülkesi olmasının yanı sıra, küresel ısınma nedeniyle yangınlar, seller ve kuraklık gibi doğal afetlerin de yaşandığını belirterek, Kocaeli’yi afetlere karşı daha dirençli bir şehir haline getirmek için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Akademisyenlerin bu tür toplantılarla yerel yönetimlere sunacakları katkının önemini vurguladı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, depremlerle mücadelede multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekti. Natural afetlerin önlenemese de, alınacak tedbirlerle etkilerinin azaltılabileceğini belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Berna Abiş, afetlerin etkilerini azaltma yönündeki çabalarının sürdüğünü ve kentsel dönüşümü önceliklendireceklerini dile getirdi. Kentteki yapı stoğunu incelemek amacıyla “Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi Projesi”ni hayata geçirdiklerini aktaran Abiş, öncelikli bölgelerin tespitinin tamamlandığını ve 150 bin bağımsız birimin güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerektiğini bildirdi. “Dirençli Şehir” hedefiyle 14 ayrı eylem planıyla çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

TÜBA Asli Üyesi ve KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye’deki deprem bölgesi haritasının sürekli güncellendiğini vurguladı. Şili örneğini vererek orada da sıkça görülen depremlerin inşa standartlarını nasıl etkilediğini anlattı ve Türkiye’de yapılacak çalışmalar için benzer yaklaşımlar önerdi.

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ise, deprem ve altyapı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Aydın, kentsel dönüşümün deprem bölgelerinde afet risklerini azaltma ve sürdürülebilirliği artırma açısından kritik öneme sahip olduğunu aktardı. Ayrıca, yeni inşa edilen binaların gelecekteki sismik olaylara dayanıklılığını sağlamak için yönetmeliklerin önemli olduğunu belirtti.

Aydın, kentsel dönüşüm sürecinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmesi gerektiğini ve şehirlerin büyümeye devam etmesiyle birlikte iklim dostu yaklaşımların daha fazla benimsenmesi gerektiğini dile getirdi. Gelecekte entegre teknolojileri barındıran, akıllı şehirler tasarlamanın önemine vurgu yaptı.

Çalıştayın sonunda, afet yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi konularda yetkililer ve uzmanlar bir araya gelerek çeşitli oturumlar gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından sunulan bildiriler, ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere kitap olarak yayımlanacak.