Haber

Tüm Dünyanın Ekonomik Durumunu Belirleyecek Veri İçin Gözler Kilitlendi 48

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürecinin sona yaklaştığı gözlemleniyor. Ancak, uzun süreli yüksek faiz oranlarının ekonomiyi resesyona sürükleyip sürüklemeyeceği konusunda hâlâ endişeler mevcut. Analistler, geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam raporlarıyla gelen olumlu sinyallerin risk alma isteğini artırdığını belirtiyor; bununla birlikte, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin piyasalarda dalgalanmaya yol açabileceği uyarısını yapıyorlar.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN 50 BAZ PUAN TALEBİ

Dün açıklanan veriler, ABD’de 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranının geçen hafta yüzde 6,36 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi. Bu durum mortgage başvurularında bir azalmaya neden oldu. Ayrıca, Ağustos ayına ait toptan eşya stoklarının aylık bazda sadece yüzde 0,1 artması beklentilerin altında kaldı. Dün yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarında ise, banka yetkililerinin “önemli çoğunluğunun” politika faizinin 50 baz puan düşürülmesini desteklediği bilgisi yer aldı.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ GİTTİ GİDİYOR

Tutanaklarda verilen bilgilere göre, ekonomik büyüme güçlü ve işsizlik oranı düşük kalırken, bazı yetkililer enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra, Fed yetkilileri, enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklerin azaldığını, ancak istihdama dair aşağı yönlü risklerin arttığını aktardı. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, dün yaptığı açıklamada, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, normal politika duruşuna daha temkinli bir şekilde dönüşün uygun olabileceğini dile getirdi.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN HİSSELERİNDE DÜŞÜŞ

Kurumsal tarafta ise, Alphabet’in hisseleri, Google’ın bazı hizmetlerini satmaya zorlanabileceğine dair çıkan haberler sonrasında yüzde 1,59 oranında düştü. Boeing’in hisseleri de, eylül ayından bu yana grevde olan işçilere yapılan yüzde 30’luk zam teklifinin geri çekilmesiyle yüzde 3,41 değer kaybetti. Geçen hafta açıklanan verilerin ardından piyasalarda faiz indirim beklentileri azalmaya başladı. Fed’in yıl sonuna kadar gerçekleştireceği iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık bir indirim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

KASIRGA YATIRIMCILAR ÜZERİNDE ETKİ YARATIYOR

Ayrıca, Orta Doğu’daki gerilim ve ABD’nin Florida eyaletinde etkisini sürdüren Milton Kasırgası gibi gelişmeler de yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Tüm bunlarla birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 4,07 seviyesinde işlem görüyor. Dolar endeksi ise gücünü korumaya devam ediyor. Altının ons fiyatı, dün yüzde 0,6 oranında düşüşle kapanmasının ardından, şu anda önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 2,613 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 1,1 düşerek 76,5 dolara geriledi; bugün ise yüzde 0,6 artışla 77 dolara ulaştı. New York Borsası’nda, dün Dow Jones endeksi yüzde 1,03, S&P 500 yüzde 0,71 ve Nasdaq yüzde 0,60 değer kazandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri kapanışta rekor seviyelere ulaştı.

AVRUPA’DA ALMANYA ETKİSİ

Avrupa borsalarında, dün genel olarak bir alım eğilimi gözlemlenirken, bölge genelinde enflasyonist baskıların azaldığına dair güvenin devam ettiğine dikkat çekildi. 17 Ekim’de yapılacak Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleşebileceği öngörülürken, bölgedeki makroekonomik veriler de yatırımcılar tarafından takip edilmekte. Almanya’nın ağustos ayına ait dış ticaret fazlası 22,5 milyar avro ile beklentileri aştı. DAX 40 endeksi yüzde 0,99, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,52, İngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,65 ve İtalya’da FTSE MIB yüzde 0,59 oranında yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar da pozitif bir başlangıç yaptı.

ASYA PİYASALARINDA POZİTİF GÖRÜNTÜ

Asya borsalarında ise yeni işlem gününde olumlu bir görünüm hakimken, Çin’in piyasalarda likiditeyi artırmaya yönelik önlemleri, yatırımcıların risk alma isteğini artırıyor. Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yıllık bazda yüzde 2,8 ile beklentileri geride bıraktı. Japonya’nın yeni Başbakanı İşiba Şigeru, 27 Ekim’de yapılacak erken seçim öncesinde Temsilciler Meclisi’ni feshetti. Dolar/yen paritesi, önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde işlem görüyor. Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,6, Çin’deki Şanghay bileşik endeksi yüzde 3 ve Hong Kong Hang Seng endeksi ise yüzde 4,1 artış kaydetti.

İSTANBUL’DA KISMİ YÜKSELİŞ GÖZLEMLENDİ

Yurt içinde ise Borsa İstanbul, dün alıcılı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini yüzde 0,97 kazançla 9,132.30 puandan kapattı. Dolar/TL, yüzde 0,1 azalarak 34,2344 ile kapanırken, bugünkü bankalararası piyasada önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 34,2540’tan işlem görmekte. Analistler, bugün yurt içinde işsizlik oranı, sanayi üretimi ve haftalık para istatistiklerinin izleneceğini, yurt dışında ise ABD’deki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve federal bütçe dengesinin takip edileceğini belirttiler. Teknik olarak, BIST 100 endeksinde 9,200 ve 9,300 seviyeleri direnç, 8,850 ve 8,700 puanları ise destek konumunda değerlendiriliyor.

İzlenecek Veriler:

  • 10:00 Türkiye, ağustos ayı işsizlik oranı
  • 10:00 Türkiye, ağustos ayı sanayi üretimi
  • 14:30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 15:30 ABD, eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
  • 15:30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • 21:00 ABD, eylül ayı federal bütçe dengesi