Volkanik cürufla topraksız tarım yapılmakta 11
Darica’da Yerli Tarım Modeli
KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde bir dönümlük alanda, Türkiye’de üretilen ve insan ile bitki sağlığına zarar vermediği tespit edilen volkanik cüruf kullanılarak topraksız tarım yapılıyor. Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Türkiye’de ve dünyada uygulanan yöntemlerin dışında, daha düşük maliyetli yerli bir model geliştirdiklerini vurgulayarak, “Bu sistemde hemen hemen bütün sebze türlerini, hatta meyve türlerini denedik. Domates, biber, patlıcan, çilek, hatta yaban mersini gibi ürünlerde inanılmaz başarılar elde ettik. Fındık ağaçlarında bile gözle görülür hızlı bir büyüme sağladık” dedi.
Yeni Nesil Tarım Projesi
Darıca Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Darıca Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’ projesi çerçevesinde üretim yapılıyor. Piri Reis Mahallesi’nde bir dönümlük alanda gerçekleştirilen bu tarımda, geleneksel topraksız sistemlerde kullanılan Hindistan cevizi kabuğu yerine, Niğde ve Aksaray bölgesinden temin edilen volkanik cüruf kullanılıyor. Bitkiler, besin eriyikleri ve organik gübre karışımı ile üstten damlama yöntemi ile besleniyor. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri alındıktan sonra, süzülen eriyik drenaj hattı aracılığıyla toplanıyor. Bu yöntemle yılda 70 ton ürün elde edilebiliyor.
Kimyasal Gübre Kullanımına Alternatif
Projenin 4 yıl önce hayata geçtiğini söyleyen Kaymakam Yüksel Kara, “Bu model, Türkiye’de ve dünyada uygulanan geleneksel yöntemlerden farklı olarak, Niğde-Aksaray bölgesinin volkanik mineralli taşını kullanıyor. Böylece kokopit ve perlit yerine daha az maliyetli bir yerli model elde ettik” şeklinde konuştu. Diğer yandan geleneksel yöntemlerde sıkça kullanılan kimyasal gübre yerine, bitkilerin beslenmesinde doğallığı arttıran hayvan gübresi ve deniz tuzları kullanıldığını belirtti.
Sosyal Sorumluluk ve Sağlık Verimliliği
Kaymakam Yüksel Kara, bilimsel iş birliği sayesinde projenin ilerleme kaydettiğini ifade ederek, “Gebze Teknik Üniversitesi’nden gelen raporlar, ürünlerin insan sağlığına zarar vermediğini ve ağır metal içermediğini gösteriyor. Projemiz, Türkiye’nin tarım vizyonuna hitap eden, verimli ve maliyetleri düşüren bir model olarak onay almayı bekliyor” dedi.
24 Saat İzleme Sistemi
Üretilen ürünlerin sosyal yardım kuruluşlarına ücretsiz ulaştırıldığını ve bu süreçte yapılan denetimlerin sonuçlandığını belirten Kara, “Ürünler, sosyal yardımlaşma vakfımıza kayıtlı kişilere ihtiyaç dahilinde teslim ediliyor. Sistemimiz tamamen şeffaf olup, 24 saat gece görüş kameraları ile izlenmektedir. Bitkilerin büyüme hızları net bir şekilde takip edilebiliyor,” şeklinde konuştu.