Haber

Kadın Mühendis: Cinsiyet Ayrımı Yoktur 29

Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği mezunu Neslihan Yılmaz (34), mühendislik kariyerinin ardından kule vinç operatörü oldu. İzmir ve Manisa’daki inşaat projelerinde görev alan Yılmaz, yükseklik korkusu olmayan herkesin bu mesleği cinsiyet ayrımı olmaksızın yapabileceğini belirtti.

Kule Vinç Operatörlüğüne Geçiş

Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Yılmaz, 9 yıl mühendislik yaptıktan sonra kule vinç operatörlüğü eğitimi aldı. Sahada çalıştığı dönemlerde kule vinçlere duyduğu ilgi, onu bu alanda kariyer yapmaya yönlendirdi. Rizeli bir kökeni olan Yılmaz, yaklaşık 2 yıldır İzmir ve Manisa’daki farklı şantiyelerde kule vinç operatörü olarak görev yapıyor. İşi gereği vinç operatörleriyle tanıştığını ve merakını gidermek için birkaç kez kuleye çıktığını dile getirerek, “Vinçteki operatör arkadaşlar beni cesaretlendirdi. ‘Yapabilirsin’ dediler. Ben de araştırma yaptım, eğitim aldım, ardından gerekli sertifikayı tamamlayarak işe başladım. İnşaat sektörü erkek egemen bir sektör olduğu için görenler şaşırıyor. Sonra hoşlarına gidiyor. Bana eğlenceli geliyor” şeklinde konuştu.

Korkuların Üstesinden Gelmek

Yunusemre ilçesinde devam eden bir inşaatta kule vinç operatörlüğü yapan Yılmaz, yükseklik korkusu olmayan herkesin bu mesleği cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yapabileceğini vurguladı. “Vinç operatörlüğüne başladığımda biraz korku vardı fakat zamanla bu korkum geçti. Sahada çalıştığım için yukarısı bana daha konforlu geliyor. Ülkemizde kadın operatör az olsa da, yurt dışında kadınların bu mesleği daha yaygın olarak yaptıklarını biliyorum” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, görev yaptığı şantiyede ortalama 8 saat boyunca çalıştığını ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak görevini sürdürdüğünü de belirtti.