Profesör Sertçelik: Deprem, Marmara’da oldu 21
KOCAELİ’nde Deprem Gerçekleşti
KOCAELİ Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara bölümünün kuzey kolunun orta kısmında meydana geldiğini ifade ederek, “Biz ‘Marmara Depremi’ diye tanımladığımız, ‘Buralarda deprem olabilir’ dediğimiz yerlerden birinde meydana geldi. Bu fay daha önce 1766 yılında 7’nin üzerinde, 2019 yılında 5.8, bugün ise 6.2 büyüklüğünde depremler üretti. Yani bu fay, bu büyüklüklerde depremleri üretiyor” dedi.
Deprem ve Artçı Sarsıntılar
Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. 6.2’lik depremin ardından 5.9, 4.4, 4.8 ve 4.9 büyüklüğünde artçı sarsıntılar gerçekleşti. Prof. Dr. Sertçelik, DHA’ya yaptığı açıklamalarda, bugünkü deprem aktivitesinin saat 12.13’teki 3.9 büyüklüğünde bir deprem ile başladığını belirtti. “3.9 büyüklüğünde bir depremin bilgisi haber kanallarına düştüğünde, lokasyon açısından 2019’daki 5.8 şiddetindeki Silivri depreminin aynı yere denk geldiğini de gördük. Hemen ardından 12.49’da 6.2’lik deprem meydana geldi. Bu depremin 2 dakika ardından ise 5.9 büyüklüğünde başka bir deprem oldu. Dolayısıyla 6.2 ve 5.9 art arda 2 dakika farkla yaşanan sarsıntılar oldu” şeklinde konuştu.
Artçı Sarsıntıların Şiddeti
Artçı depremler hakkında bilgi veren Sertçelik, “Artçıların meydana geldiği noktalar, 6.2’lik depremin olduğu yere çok yakın olan ve o fayın kırılmasıyla o bölgede gerçekleşen sarsıntılar. Şu ana kadar elde olan verilere baktığımızda, 6.2’lik depremin öncüsü aslında 3.9’luk deprem. Biz depremleri ‘öncü sarsıntılar’, ‘artçı sarsıntılar’ ve ‘ana sarsıntı’ olarak 3 gruba ayırıyoruz. Depremlere ‘öncü’ diyebilmemiz için arkasından büyük bir deprem geldiğinde, o bölgede daha önce meydana gelen sarsıntıların ‘Bunlar öncüymüş’ diyebiliyoruz. Dolayısıyla 12.49’dan önce meydana gelen 3.9’luk depreme ‘öncü deprem’ diyebiliriz; mevcut artçı depremler de 55’in üzerinde” ifadelerini kullandı.
Depremin Geleceği Hakkında Bilgiler
Prof. Dr. Sertçelik, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara bölgesinin kuzey kolunda bulunan depremin, bu fayın geçmişte üretip, gelecekte de üretmeye devam edeceğini vurguladı. “Yıllık tekrarlama periyodu 250 ile 280 yıl arasında olan bir faydan bahsediyoruz. 1766 yılında bir deprem olduğunu biliyoruz; bu yüzden 6.2’lik deprem, bizim olasılıkla ‘Marmara Depremi’ olarak tanımladığımız bir fay üzerinde meydana geldi” açıklamasında bulundu.
Gelecek Sarsıntılar
Depremin çevresindeki faylara enerji yükleyebileceğini söyleyen Sertçelik, “Ancak bu yüklemenin, çok kısa bir zaman diliminde o fayların harekete geçeceği ve çok daha büyük bir deprem üreteceği anlamına gelmiyor” dedi. Ayrıca, depremler sonrasında her bir yapının kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Herkese ‘Bütün evlerinize girmeyin’ demek mümkün değil. Her bir konut, kendi şartlarına göre değerlendirilmelidir” uyarısında bulundu.
Gelecek 24 Saat İçin Uyarılar
Sertçelik, “Depremler devam edecek. İlk 24 saatte daha yoğun olacağı, ardından giderek azalacağı öngörülüyor. Vatandaşların kulaktan duyma bilgilere itibar etmemesi gerekiyor” diyerek gelişmeler hakkında duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi.