Haber

Uluslararası İslam Kültür Sempozyumu başladı 10

4. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Kocaeli’nde Başladı

Bu yıl “savaş” temasıyla düzenlenen 4’üncü Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyum, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle açıldı ve savaş konulu bir sinevizyon gösterimiyle devam etti. Gösterimin ardından protokol üyeleri konuşma yaptı.

Sempozyumun Açılış Konuşması

Açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman, savaş konusunun çeşitli yönleriyle ele alınacağını belirtti. Kahraman, “İslam’ın temel kaynaklarında ve düşüncesinde savaşın hükmü, kuralları, ahlakı, meşruluğu ve sınırları gibi konular sempozyumda incelenecek. Özellikle Peygamber Efendimiz ve hulefa-i raşidin döneminden günümüze kadar savaşın seyrinin yanı sıra, İslam dışındaki diğer dinlerde ve düşüncelerde savaşın hukuki ve ahlaki boyutu, çerçevesi ve günümüzdeki tezahürleri ortaya konulacak” ifadelerini kullandı.

Savaşların Çoğalması ve Haklar

İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım, “Yaşadığımız çağın en önemli sorunlarından biri, insanların haklarının hoyratça ellerinden alındığı savaşların çoğalmasıdır. Uzun yıllardır her gece bir parçamızın nasıl katledildiğini düşünerek uyuduk. Birileri saldırdı, birileri direndi. İHH olarak savaş hukukunu iki kitap kapağı arasına alıp insanlara sunmak en önemli hedeflerimizden biridir. Çünkü biz Müslümanlar, yeryüzünün şahitleriyiz ve onu imar etmek için varız. Afganistan, Çeçenistan savaşına şahitlik ettik. Gazze’ye, Suriye’ye, Arakan’a ve Doğu Türkistan’a da şahitlik yaptık. Bu süreçte gördük ki, ölenlerin büyük çoğunluğu Müslümanlar” dedi.

Özellikle Kadınlar ve Çocuklar

Yıldırım, İsrail’in Gazze’de çocukları, kadınları ve sivilleri şehit ettiğini belirterek, “Siyonistler Bosna Savaşı döneminde de organ mafyası yaptılar ve birçok insan kayboldu. Batı, İslam dünyasını Şii-Sünni, Selefi-Sufi şeklinde bölmeye çalışıyor” dedi. Yıldırım, “Savaşlarda en çok kadınlar ve çocuklar mağdur olur. Kadınlar ve çocukların pazarlık konusu olmaması için üst düzey görüşmeler yaptık. Dünyanın her bölgesine giderek, ‘Bir müessese kuralım, kadınlar ve çocuklar pazarlık konusu olmasın’ dedik. Batı’nın savaşta karşı tarafında insan olmadığını görmesini sağlamak önemli” diye ekledi.

Sempozyum Üzerine Düşünceler

Savaş sempozyumunu çok önemsediklerini vurgulayan Yıldırım, katkı sunan kurum ve kişilere teşekkür etti. Yıldırım’ın ardından, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da konuşmalar yaptı.

Gün İçerisinde Düzenlenecek Oturumlar

Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dini Müzik Korosu da sempozyum sonrası bir dinleti düzenledi. Sempozyumun ilk gününde “İslam Tarihinde Savaşın Tarihsel Serüveni I” ve “İslam Tarihinde Savaşın Tarihsel Serüveni II” başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Günün son oturumu olarak “Savaş Muhabirleri Oturumu” uygulanacak. Moderatörlüğünü İHH Suriye Çalışmaları Medya Sorumlusu Selim Tosun’un yapacağı oturumda, gazeteciler farklı bakış açılarıyla sunumlar yapacak.

Sempozyumun ilk gün programı, bu oturumun ardından sona erecek. Cumartesi ve pazar günlerinde de akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katımıyla oturumlar düzenlenecek.