Hekim adayları tıbbi fotoğrafçılığı öğreniyor 14
Kocaeli’de tıbbı fotoğrafçılığın inceliklerini öğrenen hekim adayları, görsel dokümantasyon sayesinde hastalıkların tanı ve tedavisine önemli katkılarda bulunuyorlar.
Kocaeli Üniversitesi’nde Tıbbi Görsel Dokümantasyon Eğitimi
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde 10 yıl önce hayata geçirilen Tıbbi Görsel Dokümantasyon Birimi, 1. ve 2. sınıf öğrencilerine 2 yıldır seçmeli ders olarak “Tıbbi Görsel Dokümantasyon” eğitimi sunuyor. Eğitimlerde öğrencilere, tıbbi fotoğrafların nasıl elde edileceği konularında bilgi veriliyor.
Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden öğretim görevlilerinin de katkıda bulunduğu derslerde, öğrencilere fotoğraf çekim teknikleri, özellikle ameliyathanede çekim yaparken ışık ayarlarının nasıl yapılması gerektiği ve organlardaki hastalıkların en doğru biçimde nasıl görüntülenmesi gerektiği konusunda ipuçları sunuluyor.
Hastalıkların Kalıcı Hafızaya Kazandırılması
KOÜ Tıbbi Görsel Dokümantasyon Birimi kurucusu ve Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Ata Güler, AA muhabirine verdiği demeçte, temel hedeflerinin öğrencilere tıbbi görsel belgeleri en doğru şekilde nasıl elde edebileceklerini öğretmek olduğunu belirtti. Güler, geçmişte hastanelerde fotoğrafçıların bulunduğunu ve bu kişilerin hasta, doku ve ameliyat fotoğraflarını çektiğini anlatarak günümüzde herkesin kendi kamerası ya da cep telefonu ile görsel doküman elde ettiğine dikkat çekti.
Güler, bunun bazı olumsuz yanlarını vurgulayarak, “Burada şu soru gündeme geliyor: Her hekim fotoğraf çekmeyi doğru olarak biliyor mu? Burada büyük bir eksiklik söz konusu. Herkes fotoğrafın ne olduğunu çok iyi bilmiyor olabilir ve fotoğraf eğitimi almamış olabilir. Sonuç olarak, sağlık alanında özellikle tıp fakültelerindeki eğitimlerde gördüğümüz gibi doğru olmayan, akademik olarak hatalı tıbbi fotoğraflar ön plana çıkıyor.” dedi.
Uluslararası Platformlarda Görsel Dokümantasyonun Önemi
Güler, Türkiye’deki ve yurtdışındaki bazı kurumlar tarafından eğitim ve konferans davetleri aldıklarını belirterek, “Bu konsepti oturtmak için ‘Fotoğraf Serisi’ projesi oluşturduk. Bu kurallar dahilinde çektiğimiz, doğru ve akademik olarak efektif bulduğumuz fotoğraflardan oluşan bir sergi projesi tasarladık ve belirli üniversitelerde sunumlarını gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu. Ayrıca, doğru ve akademik olarak etkili fotoğraflarla elde edebileceğimiz tıbbi görsel dokümantasyon sayesinde ülkemizin uluslararası platformlarda daha iyi pozisyonlara ulaşacağını düşündüğünü belirtti.
Görsel Eğitimde Pratik ve Teorik Yaklaşımlar
KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Demir ise verdikleri eğitimin ders formatında olmadığını, organ çekimlerinin farklı dönemlerde yapıldığını ifade etti. Demir, oluşturdukları program sayesinde fotoğrafları hem akademik makalelerde hem de görsel sunumlarda kullanabileceklerini belirtti.
KOÜ Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Betül İnan, derslerinde hastaları, dokuları ve organları düzgün çekim teknikleriyle fotoğraflamayı öğrendiklerini ifade ederek, “Teorik derslerimizde genellikle şematik çizimler üzerinden ilerliyoruz. Hocalar organları anlatırken şematik olarak gösteriyorlar; fotoğraflama yaptığımızda gerçek dokuyu daha net görebiliyoruz. Vakalarda karşılaşacağımız gerçek görüntüler olması nedeniyle bunun önemi büyük.” dedi.